Danny Mense

Armoede is een groot probleem in Rotterdam en andere steden. Deels is dit een demografisch probleem en deels een probleem door de veranderende maatschappij. Veel mensen kunnen het niet meer volgen en belanden letterlijk in de goot. Schulden zijn een belangrijke oorzaak van armoede, soms door onverstandig handelen en soms door pech en tegenslag.

Mijn hart slaat over wanneer ik lees en hoor dat er tienduizenden mensen niet in staat zijn om hun kinderen met eten naar school te sturen of om zelfs maar een goede warme maaltijd te geven.

Wij moeten als stad en land de handen in eenslaan om deze mensen te helpen om hun schuldenprobleem op te lossen. Soms door coachen en soms door zwaardere maatregelen. We moeten zorgen dat de hulpverleners en mensen in armoede elkaar kunnen vinden en dat de kloof tussen de organisaties zo klein mogelijk wordt.

Laten we zorgen dat iedereen die geholpen wil worden, hulp kan vinden en dat de grootste schuldeisers (overheid via de belastingen, woningbouw verenigingen en nutsbedrijven) samen met Warm Rotterdam en de maatschappelijke organisaties vroegtijdig signaleren wanneer er achterstanden zijn en er een probleem aan het ontstaan is. Een achterstand van tientjes is makkelijk oplosbaar; nu wachten we met zijn allen tot er tienduizenden euro’s achterstand is. Deze benadering maakt een oplossing erg moeilijk en kostbaar.

Paternalistisch? Misschien, maar we kunnen het als kameraadschap, gemeenschapszin en menselijkheid zien.

Hand in hand kameraden, hand in hand
Geen woorden, maar daden

In een van de armste wijken van de stad is dit al decennia de lijfspreuk van voetbal fans. Een hechte gemeenschap. Laten we samen dit Rotterdam sterk maken, onafhankelijk van achtergrond en geloof, een stoere stad waar niet lullen maar poetsen ook betekend dat we niemand in de goot laten liggen.

Met Warm Rotterdam hebben wij alvast de eerste aanzet gegeven, sluit U aan en deel de verhalen.