Tijdens de Presentatie van het Manifest Rotterdam Schuldvrij – op woensdag 14 maart – deed onderzoeksjournalist Thomas Muntz voor een volle zaal in de Pauluskerk uit de doeken hoe de schuldenindustrie ervoor zorgt dat mensen diep in het moeras wegzakken.
Boetes en boetes en rentes op rentes maakt dat kleine schulden snel uitgroeien en onbeheersbaar worden. Schulden worden door commerciele partijen voor een klein bedrag opgekocht en vervolgens rucksichtlos ge├»ncasseerd. “Het is heel duur om arm te zijn”, aldus Muntz.
Hoewel de misstanden bij sommigen grotendeels bekend zijn, maakte het verhaal van Muntz diepe indruk op de aanwezigen in de zaal (waaronder schuldhulpverleners, activatiecoaches, duurzame initiatieven uit de stad en betrokken Rotterdammers). Dat er aan mensen die in de problemen zitten geld wordt verdiend is ontoelaatbaar. Zo mogelijk nog zorgelijker is dat er een handel is ontstaan in data. Bedrijven kopen lijsten op van mensen die eerder met schulden te maken hebben gehad, waardoor zij bijvoorbeeld geen hypotheek kunnen krijgen.
Dit moeten we stoppen! Warm Rotterdam gaat in het najaar van 2018 tijdens een nieuwe bijeenkomst dieper in op de problemen rondom schulden. Een werkgroep schulden gaat werken aan gerichte acties om problemen rondom schulden aan te pakken. Heb je interesse om deel te nemen aan deze werkgroep, stuur dan een mail aan info@warmrotterdam.nl.
Bekijk hier de presentatie van Muntz
Lees hier de verhalen die Muntz – samen met anderen –  schreef voor de Groene Amsterdammer