80.000 inwoners van Rotterdam moeten rondkomen van 50 euro in de week. Om te ervaren hoe dat is, proberen gemeenteraadsleden dat ook. Gretig gingen zij in op de uitdaging van WARM Rotterdam, een organisatie die strijdt tegen armoede. Voor een week. Een enkeling pakt het serieuzer aan en gaat twee weken op geldrantsoen.

Dat is natuurlijk een mooie show voor de bühne. Kijk die raadsleden toch betrokken zijn. Handig pareerde Ellen Verkoelen (50Plus) de kritiek: natuurlijk kan ze nooit écht voelen hoe het is om arm te zijn. ,,Het gaat om bewustwording.’’ En ja, een reis naar Amsterdam blijkt plots lastig met een weekbudget van vijf tientjes. Zij heeft er maar mooi het nieuws mee gehaald. Net als de mededeling dat 80.000 inwoners van Rotterdam wekelijks niet meer te besteden hebben dan 50 euro. 80.000! Dat is meer dan 12 procent van de bevolking. Bijna 1 op de 8 Rotterdammers.

Moeilijk

Soms hebben ze stomme dingen gedaan, net zo vaak hebben ze pech gehad. Het is moeilijk oordelen over dure scheidingen, verkeerd gelopen investeringen en onbetaalbare leningen.

Voor haar reis naar Amsterdam deed Verkoelen een beroep op een vriendin met wie ze kon meerijden. John van Bruggen, die echt van weinig moet rondkomen, vertelde in het AD hoe hij het moet hebben van ‘krijgertjes’ uit de buurt en dat een automonteur in de straat voor weinig z’n wagen onderhoudt. Die gewone, hartverwarmende mensen verdienen ook een plek in de krant.

Bron: Leon van Heel voor AD