Steeds meer Rotterdamse huishoudens kampen met forse schulden. Eigen schuld? Lang niet altijd. Schuldeisers en incassobureaus die boete op boete stapelen, dragen bepaald niet bij aan de oplossing. Veel mensen komen zo alleen maar dieper in de problemen. Kap daarmee, zegt stichting Warm Rotterdam die een keurmerk Warm Incasseren introduceert.

Dat schuldeisers hun uiterste best doen om betalingsachterstanden te innen, kun je ze moeilijk kwalijk nemen. Maar aan de manier waarop valt nog veel te verbeteren. Schuldenaren begraven onder de ene na de andere aanmaning, om vervolgens de deurwaarder op hen af te sturen, heeft in ieder geval weinig nut, zo ontdekte woningcorporatie Havensteder. Mensen maken de post niet meer open, trekken de gordijnen achter zich dicht en wachten op het onvermijdelijke: een persoonlijk faillissement of een huisuitzetting”, vertelt woordvoerder Bianca Bakvis.Zo’n uitkomst is voor niemand leuk. ,,Het levert onnodige stress op bij schuldenaren die wel willen, maar niet kunnen betalen. En ook onze mensen krijgen er buikpijn van. Niemand vindt het leuk om een jong gezin op straat te zetten.”

Armoedegrens

Bovendien kan de woningcorporatie in zo’n geval alsnog naar zijn centen fluiten. ,,Rotterdam telt zo’n honderdduizend mensen die op of onder de armoedegrens leven. Een of twee maanden huurachterstand, met alle bijkomende incassokosten, valt voor deze groep nog amper in te halen.”Daarom besloot Havensteder, een jaar of drie geleden, hun incassobeleid radicaal om te gooien. Sindsdien zitten ze huurders een stuk dichter op de huid. Heb je de eerste van je maand de huur nog niet overgemaakt? Dan krijg je de dag erop een belletje: of er iets aan de hand is, en of ze kunnen helpen?

Beschamend verdienmodel

Voor de stichting Warm Rotterdam reden genoeg om de woningcorporatie het eerste certificaat van hun nieuwe keurmerk ‘Warm Incasseren’ uit te reiken. Deze denktank, bestaande uit ervaringsdeskundigen, maar ook partners uit de stad die de buik vol hebben van de verdienmodellen gangbaar in de incasso-industrie, begint nu voet aan de grond te krijgen in Rotterdam. 

Het keurmerk is een hulpmiddel voor bedrijven om hun incasso humaan in te richten. En komt wat betreft Annemarieke van Egeraat  van Warm Rotterdam geen minuut te laat. ,,In het kielzog van corona voltrekt zich een enorme economische crisis. Deze mensen helpen het hoofd boven water te houden, is een van onze belangrijkste speerpunten.”

Vaste lasten

Dat Havensteder zich daartoe nu gecommitteerd heeft vervult haar met trots. ,,Elke maand de huur kunnen betalen, is voor veel mensen de eerste zorg. Daarna komen de andere vaste lasten: gas, water en licht, de zorgverzekering en natuurlijk zorgen voor voldoende eten en drinken.”

Van Egeraat: ,,Veel mensen nu, maar ook al pre-corona, leven niet; ze overleven slechts. En velen van hen worden letterlijk ziek van alle in hun nek hijgende incassobureaus. Kortom, een beetje meer coulance vanuit schuldeisers zou hen sieren.”

Haar hoop is dat ook bedrijven als Ziggo, Evides en de Belastingdienst het keurmerk gaan omarmen.”

https://www.ad.nl/rotterdam/schuldenaren-worden-ziek-van-in-hun-nek-hijgende-incassobureaus-maar-het-kan-ook-anders~a29ae8bb/?fbclid=IwAR2_hoy95eNT13bpUK4exlLkqKuFLvfhV3H98PPe3cKkbaFhk-baCopvMNA