Rotterdam is de armste stad van Nederland. Ruim 15% van de Rotterdammers leeft ónder de armoedegrens. Dat zijn ruim 80.000 mensen. Steeds meer mensen zijn langdurig arm. Eén op de vier kinderen groeit op in armoede. Volgens de Rotterdamse Rekenkamer hebben 27.000 mensen problematische schulden. Het aantal daklozen neemt al jaren toe, vooral onder jongeren. In Rotterdam is het voor veel mensen ijskoud.

De basis voor het programma Warm Rotterdam is de kennis en kunde van ervaringsdeskundigen en partners uit Rotterdam. We gaan niet doen wat anderen al doen, tenzij we denken dat de stad het beter kan. We doen enkel dat wat mensen in armoede en met schulden zelf aangeven nodig te hebben. We gaan voor onorthodoxe en pragmatische oplossingen. We benutten en creëren olifantenpaadjes die snel duurzame uitkomsten bieden. Dit doen we met de inwoners van de stad, (vrijwilligers)organisaties en bedrijven die hun nek willen uitsteken voor hun stadgenoten. Ofwel vanuit het hart, ofwel vanuit welbegrepen eigenbelang.

Warm Rotterdam luistert naar de stad, geeft stem aan de mensen die het beste weten wat het is om schulden te hebben. Warm Rotterdam maakt het verschil door creatieve ideeën en initiatieven verder te brengen en samenwerking te organiseren. Zo faciliteert Warm Rotterdam mensen en organisaties die een extra impuls nodig hebben om van eenling of een idee te komen tot samenwerking en uitvoering. Warm Rotterdam levert de extra kooltjes, de buitenboordmotor, de extra energie die nodig is om vuur te krijgen.

Functie

Als projectleider ‘Jij doet ertoe’ bouw, versterk en faciliteer je community’s voor Rotterdammers die in armoede en schulden leven. Community’s waar zij hun verhaal doen en hun kennis delen. Rotterdammers die in armoede leven hebben en krijgen zo invloed en zeggenschap over de inhoud en koers van het programma Warm Rotterdam. Binnen ‘Jij doet ertoe’ signaleren ervaringsdeskundigen wat mensen in armoede en met schulden meemaken, toetsen ze beleid en ontwikkelen werkwijzen en methoden waarmee Rotterdammers (die buiten de reguliere hulp vallen) worden bereikt en geholpen.

Wat ga je doen?

 • Uitvoering geven aan het projectplan ‘Jij doet ertoe’
 • Onderhouden en uitbreiden van een netwerk met (informele) organisaties die van betekenis zijn voor Rotterdammers die in armoede en/of met schulden leven. Met hen ervoor zorgen dat de pool van ervaringsdeskundigen versterkt wordt en toeneemt
 • De juiste toon raken in het gesprek met ervaringsdeskundigen, kennis/kunde ophalen en zichtbaar maken en aanpakken ontwikkelen voor mensen in armoede en schulden
 • Je bent verantwoordelijk voor het gesprek, bijeenkomsten en het versterken van community’s
 • Een visie ontwikkelen over de inzet en waardering van ervaringsdeskundigen
 • Op basis van de kennis en kunde van ervaringsdeskundigen een volgende stap met het deelproject Je doet ertoe maken Wat breng jij mee?
 • Een open en toegankelijke manier van communiceren
 • Absolute overtuiging dat werkzame aanpakken voor armoede en schulden alleen met betrokkenen zelf tot stand komen (bottum-up)
 • Kennis van de Rotterdamse infrastructuur en een relevant netwerk in de stad (bij voorkeur informele, onzichtbare maatschappelijke organisaties, bedrijven, formele organisaties, gemeente en dergelijke)
 • Gedegen ervaring met projectleiding, het behalen van resultaten en daarover rapporteren met een vlotte pen
 • Een positief kritische en activistische houding en werkwijze
 • Je woont in Rotterdam Wat biedt Warm Rotterdam?
 • 12-16 uur per week inschaling Cao-SW schaal 10 (jaarcontract, zzp-constructie)
 • Werken in een klein slagvaardig team met een groot netwerk in de stad
 • Een inspirerende en energieke zoektocht met ervaringsdeskundigen hoe hun kennis en kunde te agenderen
 • Wars van bureaucratische en systemische oplossingen
 • Zie voor Programmaplan Warm Rotterdam en deelprojecten www.warmrotterdam.nl (https://www.warmrotterdam.nl/projecten/). Reageren voor vragen: ave@warmrotterdam.nl (programmadirecteur Warm Rotterdam) Solliciteren kan tot en met 14 februari 2021. Stuur je motivatiebrief met cv naar info@warmrotterdam.nl.