Warm Rotterdam werkgroep lokale economie

Werkgroep lokale economie

De werkgroep Lokale Economie gaat het volgende doen:

  • Inzichtelijk maken wat een lokale economie is en hoe zij bij draagt aan armoedebestrijding.
  • De ontwikkeling van een Warm Keurmerk samen met lokale partners en bedrijven.

Wat is een lokale economie?

Binnen de lokale economie wordt gebruik gemaakt van lokale hulpbronnen en lokale productie. Ook het afval wordt lokaal verwerkt.

In Rotterdam zijn er coöperaties van burgers die samen energie produceren uit zonnepanelen, zoals Blijstroom. Er zijn houtbewerkers die van Rotterdamse bomen meubels of speeltoestellen maken, zoals Woodcompany. Recycle-initiatieven zoals Community Plastics verzamelen lokale afvalstromen en verwerken dat tot nieuwe producten. Stadslandbouwers zoals Uit je eigen stad, Rotterdamse Munt, GroenGoed en regionale boeren verbouwen voedsel en hebben een lokale afzet.

En dan is er ook nog de deel-economie van tweedehands winkels, weggeefwinkels en deel-netwerken.

Hoe bestrijdt een lokale economie de armoede?

Er is veel meer productie mogelijk met wind, zon en het land of met de bomen in de stad, maar ook met ons afval. Door de stad als hulpbron te zien, creëren we toegevoegde waarde aan de economie en daardoor kan er nieuwe werkgelegenheid ontstaan die nieuwe inkomens genereren.

Bovendien kan een deel van de vaste lasten bespaard worden als je geen energierekening meer hebt, geen verse groenten en fruit meer hoeft te kopen en allerlei goederen kan verkrijgen via florerende deel-netwerken.

Daarnaast kun je met alternatieve financiële munten bevorderen dat het geld lokaal wordt uitgegeven waardoor waarde en welvaart binnen de Rotterdamse gemeenschap behouden blijft.

Wilt u meedoen? Dan kunt u zich aanmelden via info@warmrotterdam.nl t.a.v. Rutger Henneman