Challenge

Warm Rotterdam daagt raadsleden

uit om van 50 euro per week te leven

Challenge

WARM Rotterdam heeft afgelopen zomer 45 raadsleden opgeroepen om een week te leven van vijftig euro. Met deze challenge wil Warm Rotterdam het bewustzijn over Rotterdammers die in armoede en/of met schulden leven bij politici vergroten. Armoede- en schuldenproblematiek is een groot probleem in Rotterdam.

De resultaten van de challenge zijn tijdens de lancering van Warm Rotterdam op 16 oktober jl in de Arminius kerk bekend gemaakt. Met ervaringsdeskundigen, partners van Warm Rotterdam, politici en beleidsmakers zou we in gesprek gegaan over hoe nu verder met de aanpak van armoede en schulden.

 

Ellen Verkoelen (Partij 50+), Tjalling Vonk (CU), Michel van Elck (Leefbaar Rotterdam) en Tim Versnel (VVD) zijn als eerste de challenge aangegaan. Ook Jeroen Postma (GL), Astrid Kockelkoren (GL), Jimmy Smet (GL)en Duygu Yildirim (PvdA) hebben meegedaan. In de week van de challenge zijn ze gevolgd door Warm Rotterdam en Vers Beton.

Conclusie was duidelijk: het viel de raadsleden niet mee om van 50 euro te leven. Zij ervaren stress, veel georganiseer en rekenen de hele week. Warm Rotterdam krijgt ook kritiek van ervaringsdeskundigen die al jaren van 50 euro of minder per week moeten rondkomen. 1 week is veel te kort. Toch draagt een week bij aan de bewustwording van politici, en daardoor komt het gesprek over armoede en schulden makkelijker op gang. De raadsleden hebben iets ervaren van de stress en de worsteling van Rotterdammers die dit al jaren ervaren. De raadsleden zeggen zelf over de challenge: het geeft inzicht en besef, anders was dit nooit gebeurd.