Bedrijven en maatschappelijke organisaties

Wist je dat bij 62% procent van de werkgevers in Nederland werknemers werken met geldzorgen? Deze werknemers hebben veel stress. De incasso-industrie veroorzaakt een groot deel van deze stress. Ondertussen nemen openstaande schulden toe: 50% van een problematische schuld bestaat uit boetes. Werknemers met geldzorgen kosten een bedrijf al gauw 13.000 euro per jaar en klanten met een betalingsachterstand al snel 40.000 euro per jaar.

Warm Rotterdam roept bedrijven en organisaties op om zich in te zetten tegen armoede. En het onderdeel te maken van hun beleid ‘maatschappelijk verantwoord ondernemen’. Hieronder lees je meer over onze structurele oplossingen die kostenbesparend zijn voor jouw bedrijf.

Behaal het Keurmerk Geldzorgenbewuste organisatie

Met het Keurmerk Geldzorgenbewuste organisatie (Gbo) dragen bedrijven zorg voor hun werknemers en klanten met geldzorgen en betalingsproblemen. Er zijn twee modules, die afzonderlijk of beide behaald kunnen worden: Warm Incasseren en Warm Werkgeverschap.

Het Keurmerk is een hulpmiddel om álle werkprocessen rondom HR en incasso menselijk in te richten. Het keurmerk helpt om als bedrijf in een vroeg stadium alert te zijn op geldzorgen bij werknemers en klanten. En om zo snel mogelijk in actie te komen! Zo staat zorg voor klanten en werknemers met schulden in de missie van een bedrijf, zijn er vertrouwenspersonen die in gesprek gaan met klanten of werknemers met geldzorgen en – in plaats van alleen brieven te sturen – worden er huisbezoeken afgelegd, is de website toegankelijk en indien nodig wordt doorverwezen naar hulpverlening.

Warm Incasseren bespaart iedereen (onnodige) kosten, omdat kosten voor huisuitzettingen en afsluiting van gas, water en licht worden voorkomen. Ook de persoonlijke impact van Warm Incasseren is enorm: stress én schulden nemen af. Maar ook maatschappelijk worden kosten bespaard. Minder kosten voor de schuldenindustrie, voor kwijtscheldingen en de gang naar de rechter. Tien bedrijven in Rotterdam hebben inmiddels het Keurmerk ontvangen: de gemeente (vier incasso-afdelingen), woningcorporaties Havensteder, Hef Wonen, Hof Wonen en Stedelink, energiebedrijf Eneco en waterbedrijf Evides. Is jouw organisatie de volgende?

Supermarkten, houd basisboodschappen betaalbaar

In een rijk land als Nederland hoort dat iedereen drie keer per dag een voedzame maaltijd kan eten. Toch is dat in veel Rotterdamse gezinnen niet het geval. Dagelijks gaan er kinderen zonder ontbijt naar school. Dat is armoede. Ervaringsdeskundigen van Warm Rotterdam hebben een basisboodschappenlijst opgesteld met producten voor drie gezonde maaltijden per dag. Deze lijst moet betaalbaar blijven voor mensen met een laag inkomen: voor een alleenstaande is dat 50 euro per week.

Waarom is de basisboodschappenlijst zo’n goed idee? Tijdens de coronacrisis hebben supermarkten met creativiteit én ondernemersgeest goed verdiend. Warm Rotterdam vraagt supermarkten daarom nu om creatief te zijn voor stadsgenoten met geldzorgen: bedenk een manier om de basisboodschappen betaalbaar te houden. Een verlaging van de prijzen van deze producten, draagt bij aan een gezonder eetpatroon en minder stress. Welke supermarkt meldt zich en gaat de uitdaging aan?

Doe mee!

Passen de bovenstaande oplossingen goed bij jouw bedrijf? Laat het ons weten.
Hebben jullie andere ideeën en kan Warm Rotterdam daarbij een rol spelen? Neem contact met ons op!

Berichten

Vestia slaat terug tegen armoede

Vestia slaat terug tegen armoede

Woningcorporatie Vestia gaat werknemers en huurders met betalingsproblemen helpen. In plaats van boetes op te leggen als mensen de rekening niet meer kunnen betalen, kiest Vestia voor een eerlijk en humaan incassobeleid. Daarom kreeg Vestia gisteren het Keurmerk Warm...

Eneco slaat terug tegen armoede met keurmerk       Warm Incasseren

Eneco slaat terug tegen armoede met keurmerk Warm Incasseren

Dat ook bedrijven kunnen bijdragen bewijst Eneco, dat het keurmerk Warm Incasseren kreeg van Warm Rotterdam. Miki Peric van Eneco en Warm Rotterdam roepen bedrijven met incasso op hun voorbeeld te volgen tijdens de bijeenkomst Niemand kiest voor Armoede van Warm Rotterdam.

Houden supermarkten de boodschappen betaalbaar?

Houden supermarkten de boodschappen betaalbaar?

Sinds de eerste lockdown in 2020 merken ervaringsdeskundigen van Warm Rotterdam dat de boodschappen duurder worden. Waar zij twee jaar geleden nog voor € 50 hun weekboodschappen deden, zijn zij nu € 60 per week kwijt. Om de supermarkten op te roepen de boodschappen betaalbaar te houden hebben ervaringsdeskundigen van Warm Rotterdam de Basisboodschappenlijst opgesteld.