Ervaringsdeskundige Naomi heeft jarenlang in een onveilige thuissituatie geleefd. Ze kreeg te maken met huiselijk geweld en met armoede en schulden. Ze ziet dat die twee problemen vaak samen gaan. ‘Als je in armoede leeft is er meer stress in huis en dat kan een veroorzaker van geweld zijn.’ 

Naomi heeft ervaring in het hebben van schulden, maar ze heeft zichzelf eruit gewerkt en heeft haar leven met een betaalde baan weer op de rit gekregen. ‘Ik weet hoe het is om in armoede te leven’, vertelt ze. ‘Ik had een uitkering en moest regelmatig kiezen of ik de energierekening zou betalen of mijn twee kinderen eten zou geven.’

Dertien jaar geleden koos Naomi voor zichzelf en voor haar kinderen. Ze wist uit haar moeilijke situatie te komen. ‘Ik ging aan mijn herstel werken en zette alles op alles om mijn leven weer op de rit te krijgen.’

Boegbeeld

Naomi is bij Warm Rotterdam als ervaringsdeskundige aan de slag gegaan om een boegbeeld te zijn voor anderen. ‘Vaak spreek ik vrouwen die in een soortgelijke situatie zitten’, zegt ze. ‘Ik luister naar hun verhaal en geef advies. Ik wil laten zien dat je eruit kan komen, hoe diep je ook in de problemen zit.’

Spanning

Volgens Naomi is er een sterke relatie tussen armoede en huiselijk geweld. ‘Ik hoop dat daar meer aandacht voor komt’, zegt ze. ‘In Rotterdam zijn zowel armoede als huiselijk geweld een groot probleem. Door armoede ontstaat er veel stress en kan de spanning in huis hoog oplopen. En andersom geeft de thuissituatie heel veel stress, waardoor je misschien eerder problemen krijgt op je werk.’

Onderwaardering

Het netwerk aan informele organisaties in Rotterdam zijn een grote steun, weet Naomi, of het nu om armoede gaat of andere problemen. ‘Heel veel mensen zetten zich in voor de stad en kijken naar elkaar om’, zegt ze. ‘Dat netwerk draagt meer dan de overheid. Ik vind dat informele organisaties erg ondergewaardeerd worden. Als het informele netwerk in elkaar valt, dan hebben we echt een probleem.’