Warm Rotterdam heeft gisteravond de Helffer Kootkar Prijs gekregen tijdens een feestelijke uitreiking in Utrecht. Samen met ervaringsdeskundigen nam directeur Annemarieke van Egeraat de prijs in ontvangst. De Helffer Kootkar Prijs, ondergebracht bij het Oranje Fonds, geeft erkenning aan initiatieven die sociaal burgerschap stimuleren.

De inzet van Warm Rotterdam gericht op armoedebestrijding kreeg gisteren landelijke erkenning tijdens de uitreiking van de Helffer Kootkar Prijs in Utrecht. De jury koos Warm Rotterdam als winnaar uit drie genomineerden. Met de prijs ontvangt Warm Rotterdam een geldbedrag van 75.000 euro.

Landelijke erkenning

We zijn zeer verheugd met de prijs en de ruimte die het geldbedrag ons geeft om de activiteiten uit te breiden. “We zijn trots op de landelijke erkenning voor ons werk die we krijgen met de Helffer Kootkar Prijs”, zegt Annemarieke van Egeraat, directeur van Warm Rotterdam. “De jury vindt Warm Rotterdam onderscheidend omdat we ervaringskennis op meerdere niveaus onder de aandacht brengen. Door kennis van ervaringsdeskundigen te delen ontstaat er meer begrip voor Rotterdammers die in armoede leven. We agenderen wat zij nodig vinden bij politici en beleidsmakers. En we ontwikkelen aanpakken met partners, zoals het Keurmerk Warm Incasseren, waardoor mensen met schulden geholpen worden. De prijs gebruiken we voor de landelijke opschaling van het keurmerk Warm Incasseren en aan het nog krachtiger verwoorden van de stem uit de stad.”

Lokale aanpak van onderop

De jury van de Helffer Kootkar Prijs is onder de indruk van het resultaat dat is neergezet voor Rotterdammers die leven in armoede en schulden. “Warm Rotterdam laat, als relatief jonge organisatie, overtuigend zien dat een lokale aanpak van onderop werkt”, aldus Sandra Jetten, directeur van het Oranje Fonds, namens de jury. “Mensen die door armoede en schulden worden geraakt worden geholpen doordat de gemeente, lokale instanties en organisaties die hulp en voorzieningen bieden beter zijn geïnformeerd. Deze integrale aanpak werkt snel en effectief waardoor problemen worden voorkomen of in ieder geval minder groot worden.”