De Armoede Agenda van Rotterdammers moet natuurlijk de basis zijn voor de verkiezingsprogramma’s. Wij van Warm Rotterdam legden daarom beide naast elkaar op zoek naar een antwoord: welke politieke partij luistert echt naar de Rotterdammers? De uitkomsten deelden we tijdens de inspiratiebijeenkomst Niemand kiest voor armoede op 15 maart in Arminius.
Luister naar Rotterdammers
Van de vier actiepunten die ervoor moeten zorgen dat de gemeente beter luistert naar haar burgers onderschrijven Leefbaar Rotterdam, de ChristenUnie en 50PLUS ieder twee punten. Alle andere partijen noemen geen van de punten in hun verkiezingsprogramma. Leefbaar Rotterdam en de ChristenUnie wil aanpakken toetsen bij ervaringsdeskundigen. Leefbaar pleit voor burgerjury’s, wijkenquêtes en referenda. 50PLUS hamert op meer kennis van armoede en schulden bij professionals en beide partijen willen meer dialogen en bijeenkomsten in de stad om mensen bewust te maken van armoede en schulden. Leefbaar Rotterdam wil ervaringsdeskundigen via bewonersinitiatieven inspraak geven.
De menselijke maat
Het punt ‘De menselijke maat’ krijgt meer bijval van de partijen. Zes partijen willen dat bijverdienen naast de bijstand mogelijk wordt: PvdA, GroenLinks, Socialisten010, PvdD, 50PLUS en DENK. Ook het aanvalsplan armoede en financiële problemen met scholen krijgt bijval van zes partijen: PvdA, GroenLinks, D66, ChristenUnie, PvdD en DENK. Alleen Leefbaar Rotterdam en GroenLinks willen een fysiek loket voor aanvragen voor gemeentelijke voorzieningen. Leefbaar Rotterdam, VVD en 50PLUS willen extra hulp bij een loket voor Rotterdammers die niet digitaal vaardig zijn.
Investeer in armoedebestrijding
Alleen de ChristenUnie vindt dat er jaarlijks meer geld naar armoedebestrijding moet. D66, 50PLUS en DENK vinden dat er een aanvalsplan moet komen voor werkenden met geldzorgen en 50PLUS en DENK willen eenzelfde aanvalsplan voor mensen in de AOW. Vier partijen willen dat bedrijven sociaal incasseren: CDA, GroenLinks, D66 en de ChristenUnie.
Ruimhartige gemeentelijke regelingen
De PvdA, ChristenUnie, 50Plus en DENK willen kwijtschelding van de gemeentelijke belastingen voor minima tot 150 % van het Wettelijk Sociaal Minimum. Drie partijen willen dat de collectieve zorgverzekering voor minima door de gemeente wordt voortgezet: CDA, GroenLinks en 50PLUS. Alleen Socialisten010 en PvdD willen dat de Bijzondere Bijstand wordt verbreed voor de eigen bijdrage sociale advocatuur.
Houden supermarkten de boodschappen betaalbaar?